BEAN TO BAR

LA TRANSFORMACIÓ DE LA XOCOLATA

El concepte bean to bar va néixer als Estats Units i és una tendència de la qual se’n sentirà a parlar molt durant els propers anys.

Es tracta de l’slow food de la xocolata, el procés artesà de seleccionar el cacau en origen i donar-li aquells matisos que més interessen, fent petites produccions i experimentant per tal de fugir de l’estandarització de les rajoles de xocolata a la qual estàvem acostumats fins ara.

Des de l’antiguetat, la xocolata s’havia pres en forma de beguda pels inques, els asteques i altres civilitzacions. Fins el s.XIX la xocolata era tan sols cacau on s’hi afegia aigua calenta o sucre. Llavors, els europeus van començar a comercialitzar les primeres barres de xocolata (molt diferents a les que tenim avui en dia). Va ser cap al 1915 que van aparèixer els primer bombons i la xocolata com a llaminadura. A partir d’aquí, un procés industrial va començar a transformar les barres tradicionals fins arribar a les que tenim avui en dia, algunes de més qualitat que altres.

El moviment Bean to Bar reivindica la manera tradicional de produir i menjar xocolata. Així com el cafè o el vi, la xocolata és diferent segons on s’hagi cultivat o com ha estat processada.

Podem classificar les xocolates pel seu percentatge de cacau, l’any de collita o la manera en com ha estat processada. A la vegada, ens dóna garanties que el cacau ha estat seleccionat sempre en plantacions de comerç just.

El resultat final són unes “noves-antigues” xocolates amb un gust apassionant i que s’han convertit en un producte de luxe i moda, ja que el disseny de les seves etiquetes acostuma a ser molt cuidat i especial.

Estem acostumats a pagar alts preus per a bons vins i altres productes gurmet, ara arriba el torn d’apreciar la bona xocolata!

Al festival VadeFoodies comptarem amb la presència d’Olivier Fernández, mestre xocolater i actual director de l’EPGB – on ja han organitzat el 10è Màster de la Xocolata – que ens parlarà sobre com el concepte bean to bar revolucionarà el món de les rajoles de xocolata i a l’acabar hi haurà una degustació.