La vinyala s’ha convertit en una de les joies gastronòmiques de l’Anoia.

Es tracta d’una varietat de cargol típica de la zona, també anomenada el cargol de les vinyes, i Òdena ha estat en el passat i, en part, continua sent un territori de vinyes i bodegues, hàbitat natural de les vinyales. En altres zones de Catalunya aquesta varietat és coneguda com el cargol cristià o jueu.

Els restauradors anoiencs han anat incorporant la vinyala a les seves cartes i aquest cargol, de mica en mica, treu banya i es consolida com un interessant atractiu gastronòmic local.

Per això, el Festival Vadefoodies d’aquest any ha decidit apostar-hi, i ha organitzat, amb col·laboració amb la Confraria de la Vinyala, la Setmana de la Vinyala, que tindrà lloc a Igualada i comarca entre els dies 24 de maig i 2 de juny. Durant aquesta setmana vint-i-quatre establiments oferiran tapes i menús de vinyales.

La iniciativa clourà el dissabte 2 de juny al migdia amb la celebració del 1r concurs de receptes de vinyales per a establiments professionals; l’activitat acabarà amb un dinar popular de vinyales al recinte de l’Escola Pia.