RAW FOOD

PLATS DELICIOSOS CUINATS A NO MÉS DE 45ºC

Hi ha gent que ho veu com una moda o com una tendència, però alguns  interpreten el raw food (menjar cru) com una font de salut i de plaer. Tot i que no tots els vegans segueixen aquest tipus d’alimentació, n’hi ha molts que sí que ho fan, anomenant-la dieta crudivegana.

Es basa en fruites i verdures, fulles verdes, arrels, llavors, llegums, fruita seca, olis vegetals, algues, flors, herbes aromàtiques, cacau pur, sals i espècies… També incorporen els germinats, ja que són ingredients molt potents, plens de vida i nutrients. A diferència de la cuina biològica, descarta els aliments d’origen animal.

Tota aquesta llista d’ingredients i uns quants més són el que s’anomenen “aliments vius”, perquè no han estat cuinats per sobre dels 40-45ºC i conserven enzims molt beneficiosos per a la salut.

I què passa a l’hivern quan, seguint una dieta crudivegana, ens ve de gust un plat calent? Les vitamines i enzims es destrueixen a temperatures superiors de 45 ºC i nosaltres no solem ser capaços de posar-nos a la boca un mos que superi aquesta temperatura. Per tant, si es vol preservar la vitalitat de l’aliment que ingerim: cuinar no, però escalfar sí.

Els defensors del rawfood diuen que canviant una petita cosa –l’alimentació– ens construïm la salut dia a dia, sense dependre de tants fàrmacs, que només hauríem de prendre de manera puntual i no de manera cronificada.

De totes maneres, quan es vol fer un canvi en l’alimentació, sempre ens hem d’assessorar per un professional, el que pot anar bé a algú, no vol dir que a nosaltres ens funcioni de la mateixa manera.