VEGETARIANISME

UNA ALIMENTACIÓ MÉS ANTIGA DEL QUE ENS PENSEM

Si bé és cert que actualment les persones que segueixen una dieta vegetariana són molt més compreses que fa uns anys, encara hi ha gent que es planteja molts dubtes sobre aquest tipus d’alimentació.

Primer de tot cal diferenciar els tres grans grups de “vegetarianisme” que hi ha:

– Flexitarià: habitualment segueix una dieta basada en productes vegetals, però de tan en tant incorpora productes d’origen animal: ous, làctics, carn i peix.

– Ovolactovegetarià: complementa la dieta vegetariana amb ous i productes làctics.

– Vegà: vegetarià estricte, en la seva dieta només menja productes d’origen vegetal.

Les raons per les quals una persona opta per a un tipus de dieta o una altra són diverses: salut, ètica, economia, moda, religió, etc.

Els primers registres que trobem sobre el vegetarianisme són a l’antiga Índia i a l’antiga Grècia. Més endavant, a Europa, els càtars eren els més avançats en aquests temes i pels cristians el peix era símbol de cristiandat.

Finalment, l’any 1908 es va fundar la International Vegetarian Union al Regne Unit. Des de llavors, el nombre de persones que segueixen aquest tipus d’alimentació ha anat creixent exponencialment i a Catalunya no es queden enrere.

Encara ara hi ha gent que té dubtes sobre si nutricionalment el vegetarianisme ens aporta tot el que ens ha d’aportar. Molts experts defensen que seguir una dieta vegetariana almenys tres cops a la setmana redueix el risc de patir diverses malalties.

Altres apunten que els productes d’origen vegetal i ecològics ens poden proporcionar perfectament tots els nutrients necessaris.

El que està clar és que una dieta vegetariana ha de ser una dieta sana i equilibrada; excloure la carn, el peix, els ous i els làctics no ens servirà de res si seguim menjant productes refinats o industrials.