LA CULTURA DEL PA

DECANTAR LA BALANÇA CAP AL PA DE QUALITAT

L’ofici de flequer és un dels més apreciats de Catalunya, el nostre pa de pagès i la nostra coca de forner són segurament uns dels productes més estimats de la gastronomia catalana.

Algunes fleques de tota la vida han tingut el privilegi de seguir obertes conservant el seu forn i la seva manera de fer el pa. Altres s’han reinventat gràcies a la incorporació de noves generacions que intenten donar un aire fresc al negoci. Malauradament se n’han perdut moltes pel camí: les que han hagut de tancar per culpa de la producció industrial.

Paral·lelament, cada vegada apareixen més aficionats a fer el seu propi pa a casa seguint llibres i cursos dirigits pels forners més rellevants del país, mentre que altres consumidors prefereixen el pa de supermercat sense posar en qüestió la seva qualitat.

Com s’entenen totes aquestes contradiccions?
Cap on s’acabarà decantant la balança?

Són qüestions difícils de resoldre ja que les prioritats de cadascú poden dependre de factors ben diferents. El que està clar és que després d’uns anys de davallada, la cultura del pa està tornant amb força i esperem que en un futur l’apreciació d’un bon pa sigui la mateixa que l’apreciació d’un bon vi o un bon formatge.

En una comarca com la nostra, on el cultiu de cereal és un dels més extensos i les farineres havien tingut un paper rellevant, és important que no deixem perdre la cultura del pa que encara ens queda. Voltant pels nostres pobles trobarem coques de forner excel·lents i pans d’aquells que encara tenen gust d’abans. Cal mantenir la tradició i alhora saber reinventar-se per tal d’atraure tot tipus de públic.

Per això, al Festival Vadefoodies, comptarem amb en Xevi Ramon, un dels forners més rellevants del nostre país que ens explicarà el seu projecte “Triticum” en una xerrada presentada pel President del Gremi de Flequers de l’Anoia.