ENOLOGIA I+D

LES ALTERNATIVES ALS VINS CONVENCIONALS

Fa tot just tres mesos ens despertàvem amb aquest titular: “El vi català trepitja la competència. A falta de cares campanyes de promoció, el sector es basa en la qualitat per créixer”

L’aposta per la innovació, sense perdre l’essència de la cultura del vi, és clau en el desenvolupament del sector per diferenciar-se dels vins industrials i excessivament manipulats. Els pagesos i viticultors compten amb el suport del món de l’enologia per aplicar noves tècniques i coneixements tot guardant el màxim respecte pels conreus.

Avui a Catalunya podem parlar d’una efervescència de vins ecològics, biodinàmics i naturals. Però, com es diferencien els uns dels altres?

Podem distingir els vins ecològics amb el segell del CCPAE, controlat pel Consell Regulador. El conreu de raïm per obtenir aquests vins està en consonància amb l’entorn i no s’hi afegeixen substàncies perjudicials ni per als ceps ni per a les persones.

L’agricultura biodinàmica (vida + moviment) va més enllà. Els viticultors interactuen amb els conreus donant-los tot el que els fa falta en cada època de l’any, sempre d’acord amb el que passa astralment. El respecte per la planta i el seu fruit és d’una cura excel·lent.

Cal aclarir que tots els vins biodinàmics són ecològics, però no tots els vins ecològics són biodinàmics.

Finalment, els vins naturals no estan filtrats i no tenen cap mena d’afegit. Són els vins menys manipulats durant tot el procés i els únics que ens asseguren que no contenen sulfits.

Un vi natural és sempre ecològic, tot i que pot tenir certificat o no, i també pot ser biodinàmic. Tot i no tenir un segell oficial, els viticultors que formen part de l’Associació de Productors de Vins Naturals identifiquen les seves ampolles amb el logotip de l’entitat.